mini-ardenne
menu
verbinding
mijn mand

Al mijn wandelingen bekijken

Mijn wandeling toevoegen

Mijn favorieten beheren
Mijn profiel zien

Mijn profiel beheren
×
Inloggen


×
Nog niet geschreven ?

Vergeten pass ?
Inschrijfformulier
10 x 2 =

Er wordt een e-mail naar dit adres gestuurd.
Het bevat een link waarop u kunt klikken om uw registratie te activeren.


×
Wachtwoord opnieuw instellen
Er wordt automatisch een e-mail gestuurd naar het adres waarmee u zich heeft geregistreerd.

Door op de link te klikken die erin staat, kunt u vervolgens een nieuw wachtwoord genereren.


×
×

Ontdek deze regio van top tot teen met tientallen combinaties van wandelingen die gepersonaliseerd kunnen worden op onze mini-Ardennenkaart!
Voeg toe aan winkelmandje
Een wandeling van het ene station naar het andere (pro)

Barvaux - Aywaille

Barvaux - Aywaille
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne

Reis tussen Ourthe en Amblève

Aan mijn favorieten toevoegen
De kenmerken van de rit
km
26
moeilijk
579
608
De zuidelijke hoogten van de samenvloeiing van Ourthe-Amblève bevatten een aantal zeer aangename dorpen om over te steken: Aisne, Villers-Sainte-Gertrude, Izier, Ferrières, Rouge Minière en Awan, allemaal in een prachtige balans tussen velden, weiden en bossen.
Maar goed, het terrein is relatief ongelijk, maar toch zonder overdreven stijfheid, en de lengte is er : toch 25 km ! Wat het een sportievere rit maakt. Het principe van station tot station stelt je in staat om de auto te parkeren, met de trein naar het startpunt te gaan en terug te keren naar de auto na een goede proeverij in deze zeer gastronomische toeristische stad Aywaille !
Het materiaal
Het begin van de wandeling

Barvaux

Durbuy

CC BY 3.0 Jean-Pol GRANDMONT
De geschiedenis van Barvaux is verbonden met de Ourthe die van de 15de tot de 19de eeuw bevaarbaar was.
Barvaux was toen het startpunt van het bootverkeer naar Luik. Het vervoerde voornamelijk ijzer en looderts, die overvloedig aanwezig waren in de ondergrond van de regio.
Smederijen en ovens waren ook talrijk.
Het uiterlijk van de spoorlijn heeft het kanaalproject dat de Maas met de Moezel verbindt, de overhand gekregen.
De wandeling
km
0
CC BY 3.0 Jean Housen
Deze halte bevindt zich op lijn 43 die Luik met Jemelle verbindt.

Localiser
km
1.5
Dit tentoonstellingscentrum presenteert 50 biorama’s in 7 educatieve thema’s, met name over het platteland, het bos, de waterkant, migratie, beheer van natuurlijk erfgoed, menselijke impact, flora en fauna, enz.
Localiser
km
3

Tour

Durbuy

park expositie
Dit gehucht ligt op een graslandplateau op de zuidelijke hoogten van de samenvloeiing van Ourthe-Aisne, aan de rand van de Calestienne.
Localiser
km
5.5

Aisne

Durbuy

kapel
Jean Housen
Aisne is een gehucht in de gemeente Durbuy, gelegen aan de voet van de gelijknamige riviervallei, op een hoogte van 170 m.
Het strekt zich uit langs de N806 die Manhay met Barvaux verbindt, en heeft een kapel gewijd aan Saint-Donat.
Aan de noordkant van de heuvel ligt het dorp Villers-Sainte-Gertrude en aan de zuidkant het dorp Heyd.
Localiser
km
7
kunstwerk monument speelplaats picknick jeugdherberg gasthuis park kapel kerk wellness centrum bezoekbaar kasteel
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Op Wikipedia zien
Dit dorp gelegen op de hoogten van de Aisne wordt al genoemd in 966. Het was eigendom van het klooster Sainte-Gertrude van Nijvel, afgestaan ​​door de graaf van Henegouwen.
Het werd aan het einde van de 16de eeuw verpand door het klooster van Nivellois en keerde uiteindelijk terug naar de cisterciënzerabdij van Val-Saint-Lambert, tot in de 18de eeuw.
Metallurgie ontwikkelde zich daar van de 16de tot de 18de eeuw.
Localiser
km
7.2
CC BY-SA 3.0 Jean Housen
Het is een vakantiecentrum van de Algemene Dienst voor Toerisme.
Het is gebouwd van zandsteen en kalksteenpuin door Gilles Bouvet, heer van Villers, die in 1623 stierf.
De twee bijgebouwen in het noorden dateren uit de 17de eeuw.
Localiser
km
7.2
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Deze kerk in eclectische stijl in kalksteen werd gebouwd in 1878, in plaats van een kapel uit 1520.
Binnenin dateren enkele beelden uit de 16e eeuw, evenals het doopvont.

In de veranda herinnert de versierde steen aan de oprichting van de oude kerk in 1617 met het wapen van Gilles de Bouvet en zijn vrouw, Anne des Mares.
Localiser
km
8.3
Deze plaats ligt onder en ten noorden van Villers-Saint-Gertrude, waar de gelijknamige stroom stroomt.
Localiser
km
10.3

Izier

Durbuy

kerk
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
In de prehistorie was de regio Izier al bewoond. De nog steeds zichtbare megalieten die in de hele regio voorkomen, zijn hiervan het bewijs.
De laatste meest westelijke menhir is die van Ozo, niet ver daar vandaan.
De heerlijkheid van Izier werd gesticht vóór 1130. Het was afhankelijk van Durbuy.
Localiser
km
13.5
gemeenschapscentrum gemeentehuis monument opmerkelijke gebouw fontein picknick barbecue gite oogpunt natuurgebied café supermarkt restaurant kruis begraafplaats kapel kerk religieuse standbeeld bruggen en rijwegen museum
CC BY 3.0 Auguste Linotte
Ferrières was bekend in 747, waar het voor het eerst werd geciteerd, dankzij de schenking van de burgemeester van het Carloman-paleis aan de abdij van Stavelot onder de naam Ferieres.
De etymologie komt van het Latijnse ferraria en duidt een plaats aan waar men met ijzer of hout werkt.


Het wapen van Ferrières is grotendeels geïnspireerd op het zegel van het feodale hof van de provincie Logne (eind 16de eeuw - begin 17e eeuw), opgenomen in het vorstendom Stavelot -Malmédy, dat een hoofd van Gorgon vertegenwoordigt.
Het zijn fantastische monsters die werden voorgesteld in de vorm van vrouwen met haar gemaakt van met elkaar verweven slangen en soms begiftigd met vleugels.
De koninklijke kroon, het zwaard en de stok zijn de attributen die specifiek zijn voor het graafschap Logne en symboliseren de spirituele en tijdelijke krachten van de prins - abt.

Ferrières wordt sinds 27 juni 1964 samengevoegd met Chablis, een klein stadje in Yonne, in de Franse Bourgogne (200 km van Parijs). De witte wijn is een van de bekendste in Frankrijk (Chardonnay) dankzij de kalksteengrond waarop hij is geproduceerd.
Localiser
km
13.8
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een nieuwe klokkentoren zoals nergens anders !
Deze pseudo-gotische kerk werd herbouwd in 1878 en voltooid in 1881, volgens de plannen van architect J. Rémont. De in slechte staat verkerende klokkentoren is vervangen door een lichte roestvrijstalen constructie in de stijl van de oude.
In 1878 verving het degene die, met zijn halfbolvormige klokkentoren, waarschijnlijk eeuwenoude geschiedenis van de parochie heeft gezien.

In het korte verhaal blijft er niets over van de oude, behalve de grafsteen van Henri Adam, pastoor van de parochie, die stierf op 2 juni 1748. En ook de twee klokken, gegoten in 1849 door Causard frères, in Tellin.
Een van hen vertrok op 31 maart 1944 naar Duitsland voor een zeer gevaarlijke trektocht. Ze keerde terug op 6 november 1945 zonder al te veel schade te hebben geleden.

De monolithische zuilen zijn opmerkelijk. Het koor heeft een driezijdige apsis en is gericht op het oosten, een symbool van de opstanding. De orgels dateren uit 1914.
Het meubilair, waaronder drie altaarstukaltaren, de preekstoel van de waarheid, de biechtstoelen, de communiebanken en de balustrade in het doksaal, zijn van eikenhout dat met zorg is gesneden door de heer Olivier Merveille.
De glas-in-loodramen dateren uit 1898 (I. Grosse-De Herde, uit Brugge).


De interieurrestauratie van 1947 accentueerde het cachet van religieuze eenvoud. Ondanks deze restauratie heeft de kerk, boven het middenschip, zeer dicht bij de toren, enkele sporen bewaard van de passage door het gewelf van een Duitser die op 15-2-1944 zelf wilde beseffen dat wapens noch vuurvaste waren verstopt op de zolder van het gebouw.

Bron: ferrieres.be

De klokkentoren werd bedreigend en werd in 2017 vervangen door een verbazingwekkende structuur in roestvrijstalen platen, ontworpen door de architecten Canevas-Greisch. Dit is de eerste stad waarvan de kerk een metalen klokkentoren heeft die uit één stuk bestaat.

Hoewel het de bedoeling was om het dak volledig plat te maken, zorgde deze oplossing ervoor dat het gebouw zijn karakteristieke roeping en silhouet kon behouden.

Relatief licht met zijn 24,5 ton sinds de oude klokkentoren 270 ton afvoer tijdens de ontmanteling. Bovendien veel goedkoper dan wanneer het nodig was geweest om de oude structuur te behouden.

Door het geïntegreerde kruis werd het geheel met een kraan op de toren gehesen en vervolgens stevig vastgezet in een betonplaat.
Localiser
km
14
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Dit gebouw in kalksteenpuin met een dak in leisteen dateert uit de 19de eeuw en werd rond 1915-1917 uitgebreid.
De centrale deur is toegankelijk via een trap.
In dit gebouw was voor de fusie ook de gemeentelijke school gevestigd.
Localiser
km
15.4
Localiser
km
16.9

Rouge Minière

Ferrières

monument fontein opmerkelijke gebouw barbecue kruis kapel
CC BY-SA 3.0 Rebexho
De naam is afgeleid van de ijzerertswinning die ooit in de moderne tijd wijdverbreid was in de regio. Het is gelegen op de hoogten van de Ruisseaux du Pouhon en de Velle.
Localiser
km
17.5
Op Google Street View zien
Een kruis opgericht in een klein monument en in de buurt waar eeuwenoude beukenbomen zijn geplant. Het dateert uit 1880.
Localiser
km
17.8

Saint-Roch

Ferrières

Bernard Dubourg
Een broederschap gewijd aan Saint-Roch op deze locatie dateert uit 1520. Het werd gesticht door de prior Jean Pezin.
Localiser
km
18
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Op Google Street View zien
Dit Bisschoppelijk College, gedeeltelijk geclassificeerd in 1979, werd opgericht door Adélard de Roanne, met de steun van pater de Stavelot. De oude naam Bernardfagne zou afkomstig zijn van de eerste kluizenaar Bernard.

Localiser
km
18.8
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Op Google Street View zien
Kleine barbecue opgezet op de plaats van het oude station van Saint-Roch (Xhoris).
De lijn verbond Melreux met Comblain-la-Tour en werd aangelegd van 1909 tot 1912.
Het verkeer stopte daar in 1959.
Localiser
km
19.8
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Localiser
km
20.5

Piromboeuf

Aywaille

Localiser
km
22.4

Awan

Aywaille

privé kasteel monument kerk
CC BY-SA 3.0 Jean Housen
Localiser
De komst van de rit
km
24.5
fontein monument opmerkelijke gebouw privé kasteel fort oude molen gasthuis hotel kampeerterrein grot park natuurgebied oogpunt opmerkelijke boom, arboretum restaurant supermarkt kruis kerk bruggen en rijwegen fabriek station
CC BY 2.0 Jean-Pol GRANDMONT
Localiser
km
25.6
CC BY-SA 3.0 lu Les Meloures
Dit station is een eenvoudige stopplaats geworden op lijn 42 Rivage - Gouvy. Het werd in 1885 in opdracht van de Belgische Staat gemaakt.

Localiser
De andere wandelingen in de buurt
Het getal rechts van de startlocatie geeft de afstand weer vanaf deze wandeling.
7
wandelingen
CC BY 3.0 Jean Housen
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
4.3
medium
Inspectie toren
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
9.1
hard
Op de hoogten van de samenvloeiing van de Ourthe-Aisne
CC BY-SA 3.0 Ingrid Beullens
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
8.7
easy
In de voetsporen van de neolithische mens
CC BY-SA 4.0 Amaury Duhameau
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
5.7
medium
De rondleiding door de kleinste stad ter wereld
CC BY-SA 3.0 Jean Housen
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
4.5
medium
Rondom het Centrum voor Ontwaken voor de Natuur en Duurzame Ontwikkeling
CC BY-SA 3.0 Jean-Pol GRANDMONT
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
7.5
hard
Ontdek Vieuxville en zijn historische dimensie
Public Domain Romaine
Een luswandeling voor jonge en oude sporters (pro)
km
10.8
hard
Een parel van de Aisne die verdiend moet worden!
De accommodaties in de buurt
3
vestigingen
Dit huisje is gelegen in een rustig gehucht nabij het natuurreservaat Heid des Gattes.
De accommodaties in de buurt
16
vestigingen
CC BY-SA 3.0 Jean Housen

De kaarten
2
kaarten
Durbuy
Durbuy
De kleinste stad ter wereld in zijn natuurlijke omgeving
Ourthe van Melreux-Hotton naar Hamoir via Barvaux, Bomal, Logne, Sy en Verlaine. De Aisne de Blier aan de samenvloeiing met de Ourthe. De Val de la Lembrée met Ferrières en Vieuxville. Zonder de megalithische site van Wéris te vergeten.
Ferrières
Ferrières
De Ourthe van Durbuy tot Comblain-au-Pont
Goede weg !