mini-ardenne
menu
verbinding
mijn mand

Al mijn wandelingen bekijken

Mijn wandeling toevoegen

Mijn favorieten beheren
Mijn profiel zien

Mijn profiel beheren
×
Inloggen


×
Nog niet geschreven ?

Vergeten pass ?
Inschrijfformulier
4 x 4 =

Er wordt een e-mail naar dit adres gestuurd.
Het bevat een link waarop u kunt klikken om uw registratie te activeren.


×
Wachtwoord opnieuw instellen
Er wordt automatisch een e-mail gestuurd naar het adres waarmee u zich heeft geregistreerd.

Door op de link te klikken die erin staat, kunt u vervolgens een nieuw wachtwoord genereren.


×
×

Ontdek deze regio van top tot teen met tientallen combinaties van wandelingen die gepersonaliseerd kunnen worden op onze mini-Ardennenkaart!
Voeg toe aan winkelmandje
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)

Het Kruis van de Verloofden

La Croix des Fiancés
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne

De niet te missen Hoge Venen

Aan mijn favorieten toevoegen
De kenmerken van de rit
km
6
gemakkelijk
78
78
Een bezoek aan deze eminente klassieker uit de Hoge Venen mag natuurlijk niet ontbreken. Het is niet dat het op zichzelf al spectaculair is, het is vooral het mooie en droevige verhaal dat eraan verbonden is dat er alles aan doet.

Om het op een ontspannen manier met het gezin te doen, is dit circuit zowel gemakkelijk als niet te lang, terwijl je de essentie proeft: steek het turfveen van Herbôfaye over naast de Grande Fange en keer dan terug naar Baraque Michel via de Fagne de la Poleûr.

" Een unieke biotoop ter wereld! "

Vroeger gebeurde het eerste deel op roostervloeren. Hoewel ze iets minder typisch zijn, zijn ze vervangen door een stabilisator die minder onderhoud vereist en waar het gemakkelijker is om elkaar te kruisen omdat de wig behoorlijk populair is.

Vergeet uw camera niet, want in het hart van het Haut Plateau zijn de landschappen werkelijk uitzonderlijk en atypisch en zullen natuurliefhebbers iets voor hun ogen hebben !
Het materiaal
Het begin van de wandeling

Baraque Michel

Jalhay

Boskoyevsky
Tweede, derde of vierde hoogste punt van België ?
Oorspronkelijk werd dit hostel in het hart van het hoge Fagnard-plateau in 1813 opgericht door de kleermaker Rhénan Michel-Henri Schmitz. Met als hoogtepunt 674 m, is dit niet het op een na hoogste punt van het land.
Inderdaad, nadat het Signal de Botrange zijn hoogtepunt bereikt op 694 m, vinden we de Weisser Stein (Pierre Blanche) waarvan de toponymische omvang zich uitstrekt over de Belgisch-Duitse grens. Aan de Belgische kant, in de gemeente Büllingen, raakt het de Signal de Botrange met zijn 693,05 m hoogte.

Hoewel 674 m van de hoogtemeter, staat de Baraque Michel echter niet precies op de top van de heuvel, maar altijd op de helling. De eigenlijke top bevindt zich iets verder naar het zuidoosten, bijna in Mont Rigi. Dit culmineert op 681 m.

" Waaouuh wat een landschap, het voelt als ... in een ver land ! "

Sommige toponymie-experts hebben beweerd dat de naam afkomstig kan zijn van het woord "Brack" dat woestenij betekent.
Maar volgens het proefschrift van Jean-Marie Klinkenberg, een Belgische taalkundige en semioticus (specialist in de studie van tekens) die in 2010 emeritus hoogleraar werd aan de Universiteit van Luik, is er geen historisch bewijs voor deze vorm; de oorsprong is simpelweg de fundering van een huis door de zogenaamde Michel Schmitz in 1813.


Volgens de legende heeft de oprichter van de herberg Michel-Henri Schmitz deze constructie uitgevoerd na een avontuur in de venen waar hij verdwaald was. Hij zou ternauwernood aan uitputting zijn ontsnapt en uit dankbaarheid voor zijn verhoord gebed om de weg terug te vinden, zou hij een toevluchtsoord en een oriëntatiepunt hebben gebouwd voor reizigers die verdwaald waren in het enorme desolate moeras. Deze versie is echter niet bestand tegen historische kritiek. Professor Klinkenberg heeft inderdaad een scenario ontdekt dat er bijna een exacte replica van is in Histoire et legendes ardennaises, een verhaal van Marcellin La Garde, geschreven in 1866 maar hier gekoppeld aan de Val de Salm.


De veengebieden van de Hoge Venen zijn gedefinieerd vanuit het oogpunt van hun toegankelijkheid in vier verschillende zones: zone A is vrij toegankelijk, zone B is alleen toegankelijk via gemarkeerde paden, zone C niet alleen toegankelijk met een natuurgids en zone D is volledig verboden.

Een ander belangrijk element bepaalt de toegankelijkheid: de rode vlaggen die worden gehesen tijdens zeer droge periodes. Vanwege het hoge risico op brand is betreden in elk type gebied ten strengste verboden.
De belangrijkste aandachtspunten
2
POI’S
CC BY-SA 3.0 Wikoli
Baraque Michel 0.1
Deze herberg werd in 1813 opgericht door de Duitse kleermaker Michel-Henri Schmitz. Het diende als herkenningspunt in het midden van de uitgestrekte omliggende veengebieden waar reizigers vaak verdwaalden.
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Baraque Michel 2
Dit beroemde kruis werd opgericht ter nagedachtenis aan twee verloofden die op 21 januari 1871 tragisch in de fagne stierven. Het eerste kruis dat in hun herinnering werd opgericht dateert uit 1893.
De wandeling
km
0
CC BY-SA 3.0 Wikoli
De vuurtoren van de Hoge Venen
Deze herberg werd in 1813 opgericht door de Duitse kleermaker Michel-Henri Schmitz. Het diende als herkenningspunt in het midden van de uitgestrekte omliggende veengebieden waar reizigers vaak verdwaalden.

Localiser
km
0.1
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Op Google Street View zien
Op Wikipedia zien
Het hoogste religieuze gebouw van België
Deze kapel gewijd aan OLV van Goede Hulp werd gebouwd in 1830-1831, op initiatief van chevalier Henri-Toussaint Fischbach, een industrieel uit Malmedy, als dank voor de redding van zijn stiefvader die de weg kwijt was geraakt in de Venen.
Gelegen op honderd meter ten zuidoosten van Baraque Michel, heeft de kapel een toren die tot 1856 als lantaarn diende en als herkenningspunt voor degenen die verloren waren in de fagne.

Binnen in de kapel herinneren twee leistenen platen aan de gebeurtenis waarvoor ze werd opgericht:

FOI - ESPERANCE - CHARITE
Henri FISCHBACH, de Stavelot, Chevalier,
Et son épouse
Hubertine de RONDCHENE
de Malmedy
ont fait bâtir cette église dédiée à la
Mère de Dieu sous le titre de Secours
des Chrétiens.
1830

Aan de andere kant kunnen we lezen :

SOLI DEO HONOR
FANAL : 1831 CLOCHE : 1827
L’une et l’autre sous protection de Marie,
Nous lui obéissons pour te sauver la vie.
Chrétien, prosterne-toi, réclame son secours,
Tu recevras le prix de ton sincère amour.

Localiser
km
0.1
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Deze stele werd gebouwd ter nagedachtenis van 4 vrienden van de Fagne: A. Libert (1782-1805), A. Bonjean (1858-19, J. Bastin (1870-1935), E. Toussaint (1882-1954).
Albert Bonjean is de oprichter van de eerste verdedigingsgroep van La Fagne in 1910. In 1935 sponsorde hij de oprichting van de vzw "Les Amis de la Fagne", waarvan hij erevoorzitter bleef.
Localiser
km
0.2
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
In dit moeras ten zuidwesten van Baraque Michel wordt de gelijknamige beek geboren. De toponymie betekent "De Fagne (of de Hêtraie) van Herbold" (Germaanse naam).
Deze stelling wordt niettemin weerlegd door J. de Walque die veronderstelt dat het niet mogelijk is dat als dit toponiem uit de Frankische tijd stamt, er een privénaam aan is gegeven als het een op dat moment belangeloos stuk land betreft.

In plaats daarvan relateert hij "Herbô" aan "Werbô" (zoals Werbômont) wat "Summit stream" betekent, wat beter overeenkomt met dit uitgestrekte en onbepaalde gebied en zich dan uitstrekt tot de Helle en de Ru de la Poleûr. Dit zou dan overeenkomen met het eerste bekende citaat "Eirbôfay" (1461).

Onder het oude regime had deze plek een veel ruimere uitbreiding. Hij schoof op naar het Kruis van de Prior.
Localiser
km
1.2
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Het is gelegen op een oude grens tussen België en Pruisen, gecreëerd door het "Verdrag van Grenzen", ondertekend op 26 mei 1816 in Aken tussen Pruisen en Nederland.
Localiser
km
1.8
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een overblijfsel van de oude grens tussen Pruisen en België die grenst aan het Verloofdenkruis. Deze grens is ontstaan ​​door het "Verdrag van Grenzen", ondertekend op 26 mei 1816 in Aken tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Pruisen.
Localiser
km
1.8
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Drama in de Hoge Venen
Dit beroemde kruis werd opgericht ter nagedachtenis aan twee verloofden die op 21 januari 1871 tragisch in de fagne stierven. Het eerste kruis dat in hun herinnering werd opgericht dateert uit 1893.
Van de Hoge Venen werd vroeger gezegd dat er elk jaar een slachtoffer moest worden ingeslikt.

Dit moerassige gebied was inderdaad bijzonder vijandig.
Afgezien van de Baraque Michel, die bedoeld was als herkenningspunt, uitgerust met een toren die de verdwaalde toeschouwer in staat stelde zijn weg te vinden in de onmetelijkheid van de fagnardveenmoerassen, maakte geen woning, geen spoor van beschaving het mogelijk om daar een schuilplaats te vinden.

Zelfs vandaag de dag is het niet ongebruikelijk dat roekeloze wandelaars verdwalen, terwijl ze nog steeds het onderwerp zijn van het een of het ander nieuwsitem.

Dit is inderdaad wat er gebeurde op die sinistere 21 januari 1871.
Dit is het waargebeurde verhaal van een jong verloofd stel, dat eindigde in een tragedie op de top van het uitgestrekte fagnardplateau.

Het 24-jarige meisje heet Marie-Joseph. Marie-Joseph Solheid. Ze woont in Xhoffraix, aan de Porte des Hautes Fagnes, maar ze werkt in de buurt van Limburg, als bediende bij de Ferme Niezette de Halloux, in de buurt van Hèvremont.

De naam van de jongeman is François. Francois Reiff. Hij is 32 jaar oud. Hij woont in Bastogne maar houdt zich bezig met de bouw van de Gileppe-dam, hij verblijft al een paar maanden in de regio Jalhay.

Het was precies op de Jalhay-beurs dat ze elkaar ontmoetten en verliefd werden. Toen hun romance werd bevestigd, besloten ze te trouwen!
Hun ongeduld om de gebeurtenis werkelijkheid te laten worden, leidde hen naar hun ondergang.

François had de ouders van Marie nog niet ontmoet. Dit is ook waar ze woont dat ze de administratieve documenten moest krijgen die nodig waren voor hun toekomstige unie.
Hun huwelijk was gepland voor de lente van 1871, maar Marie had besloten een dag vrij te nemen om onmiddellijk aanwezig te zijn.
Ze was aan het pad gewend. Dit zou in principe dus geen probleem moeten zijn.
Dit was zonder rekening te houden met het bijzonder grillige klimaat van deze winter van 1871. Een van de meest verschrikkelijke van de tweede helft van de 19de eeuw. Naast het catastrofale weer was er oorlog uitgebroken tussen Frankrijk en Pruisen, wat de periode op zijn zachtst gezegd somber gaf.
Ondanks de dreigende opheldering probeerden hun vrienden hen ervan te weerhouden op pad te gaan.
Ze namen daarom het pad van de Hoge Venen, dat moest worden overgestoken om in Xhoffraix te komen, dat begon bij de Ferme Sagehomme in Bolimpont, door het Croix Panhaus en de Baraque Michel.
Ze stopten bij Café Mixhe, Rue de la Fagne, om wat op te warmen voordat ze naar het Haut Plateau klommen.
Opnieuw kregen ze het advies om niet verder te rijden, terwijl ze een sneeuwstorm vanachter de bundels vatten! Even koppig als geen twee, besloten de opgewonden verloofden en ingehaald door hun overvloeiende enthousiasme hun weg voort te zetten! Een tiental kilometers was tenslotte niet veel voor de vaste klant van de Fagne, die Marie was en de moedige werker die François was!
De sneeuw die de paden met zijn dikke laag bedekte, maakte de reis echter veel moeilijker dan het leek!
De storm brak. Een angstaanjagende en ijzige sneeuwstorm bevroor de geliefden in hun pijnlijke opmars. De ijskoude mist vertroebelde het pad, dat onbegaanbaar was geworden, volledig.
Verdwaald in de vijandige uitgestrektheid, bevroren, uitgeput, zakte Marie in elkaar.
François, radeloos maar ook onthutsend, ging alleen verder in een poging om hulp te vinden. Maar tevergeefs. Ook hij verloor een paar kilometer verderop zijn evenwicht, gefixeerd door kilheid, psychische frustratie en vermoeidheid.
De Grande Fagne had ze verzwolgen. Op de plaats "Les Trous Brôli" die het toneel werd van deze trieste tragedie.


Op 13 maart 1871, aan het begin van de lente, toen de fagne weer begaanbaar was geworden, deed een boswachter, de heer Manguette, de gruwelijke ontdekking in de Biolet Fagnes, twee kilometer van Solwaster. Het was het lichaam van François. Ook hij kon een bewoond gebied niet bereiken waardoor hij contact had kunnen opnemen met de hulpdiensten.

Een paar dagen later deed een Duitse douane-officier de tweede en rampzalige ontdekking ten zuiden van de Sarts Lehro Fagne, amper twee kilometer van Baraque Michel, vlakbij de grensterminal 151, die België en Pruisen scheidt.
Het lichaam van Maria. François had haar met zijn jas bedekt voordat hij hulp ging zoeken, het laatste gebaar van bescherming voor zijn geliefde.
Er werd een door hem geschreven briefje gevonden, pijnlijk met potlood geschreven. Er stond "Mary is net overleden, en ik zal het doen". Een medaille met de beeltenis van de Maagd Maria hing iets verder weg aan een struik, een teken van de laatste hoop om de aandacht van een redder te trekken.
Marie werd begraven in Xhoffraix, in haar geboortedorp. François à Sart, op de begraafplaats die ooit de kerk omringde.

Zo eindigt het droevige verhaal van twee geliefden die door liefde en vervolgens door de kou worden gefixeerd, voor altijd verenigd in dit verhaal dat zich afspeelt in dat van het verontrustende Plateau van de Hoge Venen.

Localiser
km
1.9
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Naar extra info gaan
Deze stele werd geplaatst door de Vrienden van de Fagne ter nagedachtenis aan Henri Angenot, een persoonlijkheid uit Verviers. (1861-1943).
Localiser
km
3.5
CC BY-SA 4.0 Campinia88
Deze fagne van groot biologisch belang heeft een oppervlakte van 121,80 ha. Het bestaat voornamelijk uit veenmilieus: lage moerassen, glooiende veengebieden, hoog gedegradeerd veenmoeras en veenmoeras met molinie.
Localiser
De komst van de rit
km
6
monument fontein opmerkelijke gebouw grenssteen picknick bron opmerkelijke boom, arboretum ven kruis skipiste bruggen en rijwegen
Boskoyevsky
Op Wikipedia zien
Localiser
De andere wandelingen in de buurt
Het getal rechts van de startlocatie geeft de afstand weer vanaf deze wandeling.
11
wandelingen
CC BY-SA 4.0 Fred
door
JeBlackhole
km
21.7
hard
La Vêcquée de la Baraque Michel à Malchamps via Hockai puis la descente vers Spa.
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
7.8
sustained
In de diepten van de kloven van de zijrivieren van de Warche!
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
5
easy
Een zeer boeiend startpunt
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een luswandeling voor jonge en oude sporters (pro)
km
10.7
hard
De veenmoerassen van het zuidelijke Hoge Veenplateau
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
3.3
easy
Een vleugje Hoge Venen
CC BY-SA 4.0 LeFagnard
Een luswandeling voor jonge en oude sporters (pro)
km
12.5
sustained
Bij de bronnen van de Gileppe
CC BY-SA 3.0 lu Les Meloures
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
7.6
easy
De zijrivieren van de Warche ten zuiden van de Hoge Venen
CC BY-SA 4.0 Clewe2807
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
8.4
medium
Uitzonderlijk landschap
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
4.6
easy
Loop op het dak van België
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een luswandeling voor jonge en oude sporters (pro)
km
16.3
medium
Geweldige klassieke fagnard
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
4.7
very easy
Didactische wandeling
De kaart
1
kaart
Hautes Fagnes
Hautes Fagnes
Een uitzonderlijke kaart om de Hoge Venen te ontdekken !
Een super uitgestrekt gebied (meer dan 700 km²) dankzij een dubbelzijdige bedrukking die zich uitstrekt van Raeren in het noorden tot Malmedy in het zuiden en van Sart in het westen tot Montjoie in het oosten ! Allemaal op schaal 1/25000.
Goede weg !