mini-ardenne
menu
verbinding
mijn mand

Al mijn wandelingen bekijken

Mijn wandeling toevoegen

Mijn favorieten beheren
Mijn profiel zien

Mijn profiel beheren
×
Inloggen


×
Nog niet geschreven ?

Vergeten pass ?
Inschrijfformulier
4 x 9 =

Er wordt een e-mail naar dit adres gestuurd.
Het bevat een link waarop u kunt klikken om uw registratie te activeren.


×
Wachtwoord opnieuw instellen
Er wordt automatisch een e-mail gestuurd naar het adres waarmee u zich heeft geregistreerd.

Door op de link te klikken die erin staat, kunt u vervolgens een nieuw wachtwoord genereren.


×
×

Een wandeling die je loskoppelt op een positief geladen plek. Of het nu uit een religieus oogpunt komt of uit een bijzonder welwillende aard (family)

Transparante Kerk van Borgloon

L’Eglise transparente de Looz
CC BY 2.0 Johan Neven

De geest, bijna zonder het lichaam...

Aan mijn favorieten toevoegen
De kenmerken van de rit
km
6.6
aanhoudend
99
99
Vandaag ontmoeten we een verrassende kapel, met zo’n licht aspect dat het slechts een eenvoudige geest lijkt: de Transparante Kerk van Borgloon! De naam van dit enkelvoudige kunstwerk wordt "Reading between the Lines" genoemd, Tussen de lijnen lezen.

Vertrekkend van het kleine stadje Borgloon, beginnen we voor de Saint-Odolphe-kerk, een rustige omgeving waarrond een park, een speeltuin en de gemeentelijke bibliotheek draaien.

We zakken dan direct de velden in richting de N79 die Sint-Truiden met Tongeren verbindt. Zodra deze weg is overgestoken, nadert de transparante kerk met grote stappen.

Kort na dit bezoek gaat de route weer westwaarts in het landschap van Hesbignon richting Voort, echter zonder dit dorp te bereiken.

Keer dan terug naar het noorden naar het dorp Hendrieken. Er is dan nog zo’n 1500 m te gaan voordat we ons startpunt bereiken.
Het materiaal
Het begin van de wandeling

Borgloon

CC BY 4.0 De Haan, Aukje - https://id.erfgoed.net/afbeeldingen/174813
Deze Nederlandstalige stad, waarvan de Franse tegenhanger "Looz" is, heeft iets meer dan 11.000 inwoners en beslaat iets meer dan 5.000 ha. In deze gemeente is de producent van fruitdranken Looza gevestigd.

Het belangrijkst aandachtspunt
1
POI
CC BY 2.0 Johan Neven
Borgloon 1
Dit landschapskunstwerk vormt een "transparante kerk" en vertaalt zich naar "tussen de regels door lezen". Het dateert uit 2011 en is ontworpen door architecten Gijs en van Vaerenbergh.
De wandeling
km
0
CC BY-SA 3.0 IDD5000
Naar extra info gaan
Dit monument brengt een eerbetoon aan de slachtoffers van de twee oorlogen, verzetsstrijders en politieke gevangenen. 13 in de eerste, 8 in de tweede.
Localiser
km
0
CC PAR 4.0 Paul Hermans
Deze kruisvormige basiliek met 5 beuken heeft een rijk interieur. Het werd aangevuld met twee meesterwerken uit de abdij van Mariënlof: het reliekschrijn van Sint Odilia en de stoel van Sint Lutgardis.
De architecten Van Vaerenberg die de transparante kapel ontwierpen, maakten ook voor deze kerk een opmerkelijk werk van moderne kunst: HALO.

Er is een nieuwe gong van 28 klokken toegevoegd.
Localiser
km
0.6
Pas op bij het oversteken van deze drukke hoofdweg!
Localiser
km
1.2
CC BY 2.0 Johan Neven
Dit landschapskunstwerk vormt een "transparante kerk" en vertaalt zich naar "tussen de regels door lezen". Het dateert uit 2011 en is ontworpen door architecten Gijs en van Vaerenbergh.
De set is opgebouwd met horizontale cortenstalen planken op een betonnen sokkel. Ze zijn met elkaar verbonden door gelaste vierkanten.

Localiser
km
1.4

Een picknickplaats met twee tafels, bij de transparante kapel.
Localiser
km
1.8
CC BY-SA 3.0 LucT
Aankomst op de oude Romeinse weg van Tongeren naar Tirlemont.
Localiser
km
1.8
CC BY-SA 3.0 LucT
Een picknickplaats op de artistieke plek van banken in de vorm van Romeinse villa’s.
Localiser
km
1.8
CC BY-SA 3.0 LucT
Op deze Romeinse weg die Tongeren met Tienen verbond, plaatste kunstenaar Hans Lemmen 5 terracottakleurige betonnen banken die de basisvorm hebben van een Romeinse villa.
Op hun rug is er een plattegrond van de villa’s die tijdens opgravingen zijn onthuld.

Deze villa’s waren in feite boerderijen met een oppervlakte van 50 tot 80 hectare.
Localiser
km
3.2

Een picknicktafel op de kruising van de Neremstraat met de oude Romeinse weg die Tongeren met Tienen verbond.
Localiser
km
3.5

Een picknicktafel in het open veld, vlakbij de oude Romeinse weg.
Localiser
km
4.2

Hendrieken

Borgloon

privé kasteel kerk kapel
CC BY 4.0 Kinnaer, Anse
Dit dorp ligt een paar honderd meter ten zuidwesten van zijn geboorteplaats Looz, aan een oude weg die Tongeren met Antwerpen verbindt.
Het dorp wordt in 1366 voor het eerst genoemd als Enderinchoven juxta Looz (Hendrikhoven bij Borgloon). Het betekende dus: Henri’s Farm.
Localiser
km
4.4
CC BY-SA 3.0 Sonuwe
Deze moderne trapeziumvormige kerk van baksteen en beton werd in 1964 gebouwd naar plannen van architect A. Nivelle. Het vervangt een ouder gebouw uit de 12de eeuw en is meerdere malen gerenoveerd.
Er is veel meubilair uit de oude kerk, waarvan vele dateren uit de 19e eeuw, zoals het schilderij van Saint-Lambert, patroonheilige van de kerk, zijn standbeeld, een processie Maagd en stenen doopvonten.

Er zijn ook grafstenen van notabelen uit de 17de eeuw op de buitenmuur.
Localiser
km
4.8
CC BY-SA 3.0 LucT
Cette chapelle proche du Château de Hulsberg est construite sur le modèle de la Maison Sainte, danse la ville italienne le pèlerinage de Loreto.
Une légende du 15è siècle raconte que Marie serait née dans cette maison et qu’elle aurait été déplacée par les anges en 1291 pour la protectrice de l’avancée des Turcs à cette époque.
Localiser
km
5
CC PAR 2.0 Johan Neven
Dit eclectische neoklassieke kasteel werd gebouwd in 1882 op de heuvel, gelegen op een hoogte van 108 m, aanzienlijk hoger dan het omringende landschap. Het wordt bewoond door de familie De Coster.
Het werd gebouwd op de plaats van de oude hermitage van Hulsberg, waarvan de plaats sinds 1680 toebehoorde aan Nicolaas Poislevache, deken van het kapittel van Borgloon.
Deze laatste had meerdere pelgrimstochten gemaakt naar Loreto (Ancona, Italië) en wilde zijn eigen Heilige Huis bouwen in Borgloon.
Localiser
km
5.7
We steken hier opnieuw de weg van Sint-Truiden over.
Localiser
De komst van de rit
km
5.9
kunstwerk monument picknick kerk religieuse standbeeld
CC BY 4.0 De Haan, Aukje - https://id.erfgoed.net/afbeeldingen/174813

Localiser
Goede weg !