mini-ardenne
menu
verbinding
mijn mand

Al mijn wandelingen bekijken

Mijn wandeling toevoegen

Mijn favorieten beheren
Mijn profiel zien

Mijn profiel beheren
×
Inloggen


×
Nog niet geschreven ?

Vergeten pass ?
Inschrijfformulier
4 x 1 =

Er wordt een e-mail naar dit adres gestuurd.
Het bevat een link waarop u kunt klikken om uw registratie te activeren.


×
Wachtwoord opnieuw instellen
Er wordt automatisch een e-mail gestuurd naar het adres waarmee u zich heeft geregistreerd.

Door op de link te klikken die erin staat, kunt u vervolgens een nieuw wachtwoord genereren.


×
×

Ontdek deze regio van top tot teen met tientallen combinaties van wandelingen die gepersonaliseerd kunnen worden op onze mini-Ardennenkaart!
Voeg toe aan winkelmandje
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)

De Leeuw van Waterloo

Le Lion de Waterloo
CC BY-SA 3.0 Jean-Pol GRANDMONT

De tweede groene long van Brussel

Aan mijn favorieten toevoegen
De kenmerken van de rit
km
7.1
middel
61
61
Ten zuiden van het dichtbevolkte Brusselse gewest strekt zich een zeer open ruimte uit, bezaaid met velden die zich uitstrekken zover het oog reikt.

Hoe bosrijk de eerste long van Brussel ook is, het Zoniënwoud, de grote open ruimten die ten zuiden van Waterloo beginnen, zijn meer landelijk van aard. Dit uitgestrekte landschap strekt zich praktisch uit tot Namen, bezaaid met enkele bossen, zoals in de buurt van Villers-la-Ville, bekend om de ruïnes van zijn oude abdij.

Deze velden waren het toneel van een beroemd slagveld, waarvan Napoleon I de verliezer was, tegen de geallieerde troepen van de hertog van Wellington en Blücher: de slag bij Waterloo.

En toch ligt de Butte du Lion, waar de beroemde veldslag plaatsvond, in het stadje Braine l’Alleud, het startpunt van deze landelijke route.

De route in kwestie nadert de Brabantse dorpen La Marache en Placenoit zonder deze echter te bereiken. Het vindt plaats op zeer aangename stenen paden die het omliggende platteland doorkruisen.
Het materiaal
Het begin van de wandeling

Lion de Waterloo

Braine-l’Alleud

CC BY-SA 3.0 Myrabella
Deze plaats was het toneel van een beslissende slag die op 18 juni 1815 plaatsvond.

Het verzette zich tegen het Franse leger onder leiding van Napoleon I, tegen het leger van de geallieerden (Britse, Duitse en Nederlandse). Deze laatste stond onder leiding van de hertog van Wellington, de Brit Arthur Wellesley.

Deze geallieerde coalitie tegen Napoleon I was een paar maanden eerder gevormd, tijdens het congres van Wenen, in maart 1815.

Aan de geallieerden werd die dag het Pruisische leger toegevoegd onder bevel van maarschalk Gebhard Leberecht von Blücher, die Napoleon meende tijdens een eerdere slag eerder in zijn voordeel, die twee dagen eerder bij Ligny had plaatsgevonden, buiten werking had gesteld.

Het Pruisische leger had tijdens deze slag inderdaad ongeveer 12.000 man verloren. Napoleon hoopte dus dat het leger van maarschalk von Blücher zich niet bij dat van Wellington zou kunnen voegen. Maar dankzij een verstandige strategische terugtrekking behielden de Pruisen toch hun artillerie en hun motivatie.

Door Wellington zelf "The Battle of Mont-Saint-Jean" genoemd, na de overwinning van zijn troepen, verwees dit naar de werkelijke locatie, verder ten zuidoosten van Waterloo zelf.
In Duitsland wordt het eerder de "Belle-Alliance Sieg" genoemd, de slag van de Belle-Alliance, eerder verwijzend naar deze anti-Franse coalitie.

Het Franse leger versloeg tijdens deze slag, Napoleon I moest onmiddellijk aftreden, op 22 juni 1815, vanwege het gebrek aan politieke steun die door deze nederlaag werd gegenereerd.
De wandeling
km
0.1
CC BY-SA 3.0 Paul Hermans
Dit museum, ingehuldigd in 2015 ter herdenking van de tweehonderdste verjaardag van de Slag bij Waterloo, maakt deel uit van een groter museumcomplex dat de Butte du Lion, het panorama van de Slag bij Waterloo en de Hoeve van Hougoumont omvat.
Localiser
km
0.1
CC BY-SA 4.0 EmDee
Dit neoklassieke gebouw herbergt een enorm panoramisch schilderij van de Slag bij Waterloo.
Localiser
km
0.2
CC BY 3.0 Adrian Farwell
Dit monument, opgericht door de Nederlanders in 1826, culmineert op 40 m hoogte. Het herdenkt de Slag bij Waterloo en werd gebouwd op de exacte plek waar de Prins van Oranje gewond zou zijn geraakt. De leeuw is bereikbaar via een trap van 226 treden.
Localiser
km
0.6
Deze steen werd in 1986 opgericht om hulde te brengen aan luitenant Augustin Demulder (1781 - 1815), uit Nijvel, gesneuveld tijdens de aanval op Waterloo. Hij was een vrijwilliger in het leger van Napoleon.
Localiser
km
0.6
Deze steen markeert de laatste positie van de troepen onder bevel van kapitein Mercer tijdens de Slag bij Waterloo in 1815.
Localiser
km
2.3
Wees voorzichtig bij het oversteken van de Chaussée de Charleroi.
Localiser
km
4.3
CC BY-SA 3.0 EmDee
Een kleine neoklassieke bakstenen kapel gelegen aan de ingang van de Ferme de la Papelotte. Het is jaargang 1867.
Localiser
km
4.5
CC BY-SA 3.0 EmDee
Deze grote vierhoek herbouwd in het midden van de 19e eeuw na de brand van 1815 bevond zich op het slagveld van Waterloo. Het maakte deel uit van het verdedigingssysteem van Wellington. Franse troepen bezetten het voor korte tijd op 18 juni 1815.
Het entreeportaal wordt bekroond door een achthoekige uitkijktoren. Het bestaat uit een woonruimte, stallen en stallen.


De boerderij is strategisch voor de troepen van de hertog van Wellington. Het wordt bezet door het 3e bataljon van het Nassau-regiment.

Ondanks een aanval door de soldaten van Drouet d’Erlon konden ze het niet innemen. Een nieuwe aanval door de soldaten van generaal graaf Durutte stelt hen in staat om het in de loop van de middag in te nemen. Dezelfde avond halen de troepen van Nassau het terug.
Localiser
km
6.6
Wees voorzichtig, u steekt hier opnieuw de Chaussée de Charleroi over.
Localiser
De komst van de rit
km
7

Lion de Waterloo

Braine-l’Alleud

opmerkelijke gebouw kapel museum
CC BY-SA 3.0 Myrabella
Localiser
De accommodatie in de buurt
1
vestiging
De kaarten
2
kaarten
Forêt de Soignes/Zoniënwoud
Forêt de Soignes/Zoniënwoud
Le poumon vert de la capitale belge
Louvain-la-Neuve
Louvain-la-Neuve
Een studentenstad omringd door onverwacht landschap
Goede weg !