mini-ardenne
menu
verbinding
mijn mand

Al mijn wandelingen bekijken

Mijn wandeling toevoegen

Mijn favorieten beheren
Mijn profiel zien

Mijn profiel beheren
×
Inloggen


×
Nog niet geschreven ?

Vergeten pass ?
Inschrijfformulier
2 x 7 =

Er wordt een e-mail naar dit adres gestuurd.
Het bevat een link waarop u kunt klikken om uw registratie te activeren.


×
Wachtwoord opnieuw instellen
Er wordt automatisch een e-mail gestuurd naar het adres waarmee u zich heeft geregistreerd.

Door op de link te klikken die erin staat, kunt u vervolgens een nieuw wachtwoord genereren.


×
×

Ontdek deze regio van top tot teen met tientallen combinaties van wandelingen die gepersonaliseerd kunnen worden op onze mini-Ardennenkaart!
Voeg toe aan winkelmandje
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)

De Natuurreservaten van Sint-Pietersberg

Les Réserves naturelles de la Montagne Saint-Pierre
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne

Uitje buiten de Ardennen

Aan mijn favorieten toevoegen
De kenmerken van de rit
km
7.8
zeer moeilijk
157
157
Deze wandeling is bedoeld voor meer sportieve gezinnen.

Inderdaad, de Montagne Saint-Pierre is een werkelijk uitzonderlijke natuurlijke site ten westen van het Albertkanaal en de Maas, maar het is behoorlijk robuust qua reliëf.

Prachtig aangelegd, bezaaid met pittoreske paden, kleine trappen gemaakt van boomstammen die de soms behoorlijk steile helling opkronen, grotten en ingangen naar oude vuursteen- of krijtmijnen. Maar hey, op sommige plaatsen klimt het veel, beter om het eerder te zeggen !

De Maas, die zijn groef heeft uitgehouwen in kalksteenafzettingen, vanwege de aanwezigheid van de zee in een zeer zeer verre tijd - vóór de huidige continentale drift - heeft hier verrassende sporen achtergelaten, waaronder fossielen die we niet hadden kunnen vermoeden...

In de vallei is dit niet de enige rivier: het Albertkanaal volgt hem parallel in dezelfde groef en verlaat hem precies stroomafwaarts van Eben-Emael. In tegenstelling tot de Maas die Maastricht doorkruist, omzeilt het Albertkanaal de stad vanuit het westen terwijl het binnen de Belgische grens blijft, en gaat het vervolgens in noordwestelijke richting door Limburg (Genk, Hasselt) richting Antwerpen en het Schelde-estuarium.

Deze wandeling gaat hem tegemoet vanuit het dorp Emael. Het is aan de rand van de groef dat we de beroemde Montagne Saint-Pierre ontmoeten, die liefhebbers van natuurlijke bezienswaardigheden zal bekoren omdat de site zo rijk is aan materiaal.

Hij klimt weer om de site te verlaten en beperkt zich dan tot zijn hoogten met mildere reliëfs, voordat hij terugkeert naar Emael via een andere interessante curiositeit: Fort Eben-Emael.

Dan bereiken we het Geerdal. Deze rivier is een zijrivier van de Maas die ontspringt in de buurt van Hannuit. Het gaat dus door Waremme, Tongeren, Bassenge, Riemst en mondt vervolgens uit in de Maas bij Maastricht.

Dan wachten ons bij het verlaten van het uitgestrekte fort nog mooie verrassingen: de Moulin de Loverix waar men onderweg kan tanken en dan in stijl eindigen, de biotoop van La Guizette, een mooi aangelegd park gelegen tussen de Geer en het dorp .
Het materiaal
Het begin van de wandeling

Emael

Bassenge

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Met Eben vormde Emael een commune vóór hun fusie met Bassenge. Omdat de ene een verlengstuk van de andere is, horen we vaak over de associatie van de twee: Eben-Emael, maar ze hebben elk hun eigen kerk.
De wandeling
km
0
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Het is een neoromaanse kerk die wordt gekenmerkt door zijn vier torentjes op de hoeken van de toren.
Localiser
km
0.2
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een pittoreske passage die een mooie introductie geeft !
Localiser
km
1
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een uitgestrekte mergelgroeve ten zuidoosten van het dorp Emael, aan de rand van de Montagne Saint-Pierre.
Localiser
km
1.7
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Naar extra info gaan
Dit natuurgebied, dat deel uitmaakt van de Montagne Saint-Pierre, werd aangelegd in 1973. Het is de oudste beschermde site in dit gebied van de Maas. Ongeveer tien anderen werden vervolgens gemaakt.
Deze site is rijk aan kalksteenflora. Bestuivend, het is zeer gevarieerd.
Het microklimaat van de Beneden Geervallei draagt ​​hier veel aan bij.

De fauna is ook zeer rijk aan amfibieën, vogels en zoogdieren zoals dassen.

We ontdekken oude steengroeven van vuursteen en tufsteen, een gezandstraald krijt. De galerijen maken de overwintering van vleermuissoorten mogelijk.

Een bepaald schapenras maakt extensieve begrazing van dit gebied mogelijk.

De steengroeve Marnebel, die haar activiteiten wil uitbreiden, ondervindt felle tegenstand van zowel natuurverenigingen als omwonenden.
Localiser
km
1.8
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
De eerste verticale putten werden door de mens gegraven uit de Neolithische periode, tussen -4500 en -1800 om een ​​steen te vinden die voor hen kostbaar was: vuursteen.
Localiser
km
1.9
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Deze plaquette op een steen is opgedragen aan de nagedachtenis van Jean-Marie Léonard, geboren in 1964 en overleden in 2016. Hij heeft bijgedragen tot de aanleg van natuurreservaten van verschillende gebieden rond de Montagne Saint-Pierre.
Localiser
km
2.2
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een klein vuursteenslot waarvan de ingang wat stabiliteitsproblemen heeft. Op een boogverhoging moest een versterking worden aangebracht.
Localiser
km
2.5
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een stervormig kruispunt in het midden van de velden.
Localiser
km
2.7
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Van de velden dalen we af naar de plaats van Montagne Saint-Pierre.
Localiser
km
2.7
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Deze steile heuvel, gevormd door de Maas en de Geer, op de grens tussen Haspengouw en Herveland, wordt voornamelijk gekenmerkt door zijn kalkstenen bodem, die allerlei natuurlijke fenomenen genereert die al heel lang door de mens worden uitgebuit.
De hele berg wordt in het oosten begrensd door de Maas en in het westen door de Geer. Het Albertkanaal snijdt de berg in tweeën over 1300 meter en een hoogte van 65 meter. Het strekt zich uit tot zowel het Belgische als het Nederlandse grondgebied.
Het natuurgebied beslaat zo’n 40 hectare aan de Maaskant van het kalksteenplateau.

De naam Montagne Saint-Pierre komt van de naam van een dorp in de buurt van Maastricht.


Het hoogste deel in hoogte ligt in Nederland op de heuvel De Observant die oploopt tot 171 m.

Voordat de continenten hun huidige positie vonden, drijvend over miljoenen jaren, was het gebied in het late Krijt bedekt door de zee. De cyclus van leven en dood van duizenden zeedieren en vooral veel eencellige kalksteenskeletten, hebben enorme afzettingen achtergelaten die in de loop van de tijd door de Maas zijn geërodeerd, waardoor de groef groter is geworden. Zo vinden we in het gesteente fossielen van zeedieren zoals zee-egels en schelpen. Er zijn zelfs haaientanden of krabklauwen!

Dit gebied is al lang het onderwerp van schapenweiden. Dit resulteerde in een vrij lage vegetatie van bloeiende planten. Maar zodra deze praktijk wordt verlaten, nemen grassen het weer over, dan struiken zoals braamstruiken, meidoorns en pruimenbomen, en dan het bos waarvan de berken meestal de eerste soort is die groeit. Eiken, esdoorns, haagbeuken en kersenbomen komen meestal op de laatste plaats.

We proberen soms de kalkgrasvelden van de eerste fase te vinden, vrij zeldzaam en rijk aan plantensoorten; hetzij door te maaien, hetzij door struiken te scheren, hetzij door bomen te kappen volgens het stadium van de vegetatieontwikkeling.

De legende gaat dat tijdens de barbaarse invasies, met de val van het West-Romeinse rijk, de berg Saint-Pierre de berg van de Hunnen werd genoemd, nadat hij was veroverd door de hordes barbaren. Het werd de Sint-Pietersberg als herinnering aan de bisschop van Maastricht Servais die, nadat hij een visioen had gehad van de invasie van de Hunnen, naar het graf van Sint-Pieter was gegaan om hem te smeken het lijden van de inwoners te vermijden. Er werd echter niet op gereageerd. [/v]

km
3
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Dit pad volgt een droge vallei, typisch voor kalksteenhellingen. Lokaal wordt dit type vallei een chavée genoemd.
Dit type vallei zou droog zijn omdat het water direct in de kalksteenbodem infiltreert en daardoor zeer poreus is. Het grondwaterpeil ligt ter hoogte van de Maas.

Het is eigenlijk gegraven tijdens de laatste ijstijd, toen dooiwater langs de helling stroomde, terwijl de grond nog bevroren was.

De plantentunnels zorgen voor een bijzondere frisheid. Ze zijn bezaaid met nogal wat soorten bloemen.

Vanuit het oogpunt van fauna maakt de das gebruik van de vele holtes om zijn hol te vestigen. Verschillende pluimveesoorten bezetten het gebied ook: holbewoners, grasmussen en nachtegalen.
km
3.2
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Er zijn veel verklaringen over het grazen van schapen, wat heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van vegetatie die rijk is aan bloeiende planten.
km
3.2
Leuk trapje om de quadriceps te versterken !
km
3.3
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Dit zijn zeer oude vuursteengroeven die op de Natagora-site worden beschermd. Maar liefst 13 grotingangen volgen elkaar langs het pad op. Ze zijn niet diep en lopen langs de heuvels. Daar is ook krijt gebruikt.
km
3.5
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Dit natuurgebied aan de voet van de Montagne Saint-Pierre werd aangelegd in het begin van de jaren 90. Het beslaat zo’n tien hectare. Het werd gevormd naar aanleiding van het slib tijdens het uitbaggeren van het Albertkanaal.
Daar ontstond van nature een wilgenbos bezaaid met orchideeën.
km
4.1
Kom op, nog een laatste grote heuvel voor onderweg...
km
4.1
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Kleine schaduwrijke hoek tussen de Rue du Garage richting Emael en de Pont du Caster aan het Albertkanaal.
km
4.3
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Laat u niet misleiden door deze barrière, u komt niet in een verboden gebied ! Het opent dankzij de verticale hendel die het overwint.
km
5.3
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Dit blok buiten het fort van Eben Emael is ermee verbonden door een ondergrondse passage. Het
was uitgerust met zoeklichten en kanonnen van 60 mm.
km
5.3
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een spectaculair zicht op de Maas, het Albertkanaal en de sluis van Petit-Lanaye, alsook op de hele streek ten oosten van de voor.
km
5.7
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Deze plaats is gelegen op de top van de Montagne Saint-Pierre, net bij de ingang van het fort van Eben-Emael, met uitzicht op de spectaculaire toren van Eben-Ezer.
km
5.7
CC BY-SA 4.0 Jean Housen
Dit fort, gebouwd tussen 1932 en 1935 als onderdeel van de versterkte gordel van Luik, maar als onneembaar beschouwd, werd op 11 mei 1940 door de Duitsers ingenomen door zweefvliegtuigen en parachutisten.

km
5.8
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Het is een artillerieblok met een koepel bewapend met twee 75mm kanonnen.
Het is uitgerust met een deur die bedoeld is om patrouilles te sturen, maar het vormt een zwak punt dat de Duitsers ten goede zal komen.
km
6
Deze kazemat is bewapend met drie 75 mm kanonnen, net als die van Visé II en die van Maastricht.
Tijdens het offensief van mei 1940 werden de binnendeuren weggeblazen. Uiteindelijk moet het dezelfde dag worden verlaten.
km
6.2
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Deze mitrailleurbunkers werden gebruikt om de bovenbouw te verdedigen.
km
6.4
Net als het Mi Nord-blok wordt het gebruikt om de bovenbouw van het fort te verdedigen.
km
6.6
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Deze noordelijk gelegen bunker was uitgerust met 3 kanonnen van 75 mm.
km
6.9
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Dit blok aan de westkant van het fort maakt deel uit van een set van 8, uitgerust met 60 mm antitankkanonnen, machinegeweren, zoeklichten en een kleine observatieklok.
De komst van de rit
km
7.3

Emael

Bassenge

monument fort archeologische plaats fontein grot natuurgebied restaurant kerk kruis steengroeve
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
km
7.5
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Dit kleine park ten oosten van het dorp is grondig herontwikkeld door de Dienst Werken van Bassenge. Het bevat een vijver die in 1993 is gegraven en wordt gevoed door de nabijgelegen Guizette-fontein. De Geer loopt langs het terrein naar het oosten.
Dit wetland, teruggevonden tijdens een wijziging van de loop van de Geer tussen 1970 en 1973, werd ontwikkeld door het gemeentebestuur van Bassenge.
Het werd daardoor een ontspanningsruimte maar ook een toevluchtsoord voor amfibieën, die gestoord waren tijdens de werkzaamheden om de rivier recht te trekken.
km
7.6
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een oud smeedijzeren kruis op een gegraveerde stenen sokkel.
De inscriptie is te lezen op de basis :
NOVA CRUX DONO
LAMBERT EYSSEN
ERECTA
km
7.6
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Deze fontein voedt de vijver van Guizette. De overloop wordt geëvacueerd naar de Geer die langs de Guizette-biotoop loopt.
De accommodatie in de buurt
1
vestiging
De kaart
1
kaart
Tongeren
Tongeren
In het land van kalksteen en zijn talloze afzettingen
Goede weg !