mini-ardenne
menu
verbinding
mijn mand

Al mijn wandelingen bekijken

Mijn wandeling toevoegen

Mijn favorieten beheren
Mijn profiel zien

Mijn profiel beheren
×
Inloggen


×
Nog niet geschreven ?

Vergeten pass ?
Inschrijfformulier
7 x 6 =

Er wordt een e-mail naar dit adres gestuurd.
Het bevat een link waarop u kunt klikken om uw registratie te activeren.


×
Wachtwoord opnieuw instellen
Er wordt automatisch een e-mail gestuurd naar het adres waarmee u zich heeft geregistreerd.

Door op de link te klikken die erin staat, kunt u vervolgens een nieuw wachtwoord genereren.


×
×

Ontdek deze regio van top tot teen met tientallen combinaties van wandelingen die gepersonaliseerd kunnen worden op onze mini-Ardennenkaart!
Voeg toe aan winkelmandje
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)

Het Gezichtspunt van Nokar

Le Point de vue du Nokar
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne

Het vilt van Ferrières

Aan mijn favorieten toevoegen
De kenmerken van de rit
km
6
aanhoudend
188
188
Voor degenen die heimwee hebben naar oude foto’s van dorpen, die de geleidelijke achteruitgang van hun charme door een bepaalde vorm van moderniteit betreuren, kom dan snel hier naar Ferrières! Dit dorp heeft op veel plaatsen een bijzonder authentiek karakter behouden, mede dankzij de ligging weg van de hoofdweg op een kilometer van het kleine met bomen omzoomde plein.

Het is zeldzaam om zoveel steegjes te vinden met huizen die zo’n karakter verbergen. De bewoners tonen door hun arrangementen, soms in bepaalde details, hun gehechtheid aan hun charmante dorp.

Bovendien markeren een aantal pittoreske paden hoger dan het gemiddelde, hetzij door velden, hetzij tussen twee heggen, of nog steeds bestaande uit kleine trappen, de landelijke omgeving van het dorp. Bovendien worden ze geaccentueerd door een veelheid aan oude kleine toponymische panelen, die men overal anders zou willen zien bloeien, zoveel gezelligheid als men er omheen loopt.

De verscheidenheid aan landschappen heeft er veel mee te maken: van velden tot bosjes, van weilanden tot bos, alles speelt zich af op kleine beboste plekjes waar deze paden en paden slingeren.

Hier gaan we een klein stukje omhoog om het dorp van bovenaf te bewonderen: de Nokar. Een oogpunt is naast een barbecue.

Daarna keren we terug naar het dorp, door de gehuchten van Ferrières met hun zeer pittoreske connotaties: Le Houpet, Lognoul en la Fontaine. Altijd tussen de huizen verspreid over het platteland en de bosjes die hen omringen.
Het materiaal
Het begin van de wandeling

Ferrières

CC BY 3.0 Auguste Linotte
Ferrières was bekend in 747, waar het voor het eerst werd geciteerd, dankzij de schenking van de burgemeester van het Carloman-paleis aan de abdij van Stavelot onder de naam Ferieres.
De etymologie komt van het Latijnse ferraria en duidt een plaats aan waar men met ijzer of hout werkt.


Het wapen van Ferrières is grotendeels geïnspireerd op het zegel van het feodale hof van de provincie Logne (eind 16de eeuw - begin 17e eeuw), opgenomen in het vorstendom Stavelot -Malmédy, dat een hoofd van Gorgon vertegenwoordigt.
Het zijn fantastische monsters die werden voorgesteld in de vorm van vrouwen met haar gemaakt van met elkaar verweven slangen en soms begiftigd met vleugels.
De koninklijke kroon, het zwaard en de stok zijn de attributen die specifiek zijn voor het graafschap Logne en symboliseren de spirituele en tijdelijke krachten van de prins - abt.

Ferrières wordt sinds 27 juni 1964 samengevoegd met Chablis, een klein stadje in Yonne, in de Franse Bourgogne (200 km van Parijs). De witte wijn is een van de bekendste in Frankrijk (Chardonnay) dankzij de kalksteengrond waarop hij is geproduceerd.
De belangrijkste aandachtspunten
2
POI’S
Ferrières 3
Een openbare barbecue aan de overkant van de weg, met verschillende picknicktafels.
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Ferrières 0.8
Een barbecueplek met picknicktafels.
De wandeling
km
0
CC BY-SA 3.0 Jean Housen
Het plein heette ooit "Li Pieri". In 1823 heette het "Li Bâti", het huidige Place de Chablis.
Ferrières heeft een "Bati". Het vertegenwoordigt vaak het openbare plein van het dorp en betekent in dit geval "platgetreden, platgetreden, banale grond".

Het verwijst soms ook naar een pad en er wordt gezegd dat het zelfs aanleiding heeft gegeven tot plaatsnamen, zoals Battice, om nog maar te zwijgen van zeer gangbare achternamen.
Localiser
km
0
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Dit gebouw in kalksteenpuin met een dak in leisteen dateert uit de 19de eeuw en werd rond 1915-1917 uitgebreid.
De centrale deur is toegankelijk via een trap.
In dit gebouw was voor de fusie ook de gemeentelijke school gevestigd.
Localiser
km
0.2
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een ijzeren kruis met daarop een in wit geschilderde Christus, die voor de oude dorpspost op een laag uitgesneden stenen muur oprijst. Het is jaargang 1768.
Het originele gietijzeren kruis werd in 1789 tijdens de Franse revolutie door de sansculottes gebroken. Het werd gerepareerd door de smid Warzée bij de Férot-oven, waar vele andere 18e-eeuwse kruisen in de regio werden gemaakt.

Volgens de gemeentelijke registers van Bra is het geplaatst ter nagedachtenis aan een tragisch verhaal waarbij na een inbraak de eigenaresse die haar eigendom wilde terugvorderen door de dief door het omliggende platteland te achtervolgen, door de laatste werd gedood. Toen was het de dief die tijdens de woordenwisseling op zijn beurt door de zwager van het slachtoffer werd gedood.
Localiser
km
0.2
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Deze ommuurde tuin, gerestaureerd op initiatief van de plaatselijke vereniging Qualité-Village-Ferrières, gelegen naast de kerk Saint-Martin, bevat verschillende opmerkelijke kruisen en grafmonumenten in gietijzer en kalksteen.
Het werd ingehuldigd op 5 september 1998.
Localiser
km
0.2
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een nieuwe klokkentoren zoals nergens anders !
Deze pseudo-gotische kerk werd herbouwd in 1878 en voltooid in 1881, volgens de plannen van architect J. Rémont. De in slechte staat verkerende klokkentoren is vervangen door een lichte roestvrijstalen constructie in de stijl van de oude.
In 1878 verving het degene die, met zijn halfbolvormige klokkentoren, waarschijnlijk eeuwenoude geschiedenis van de parochie heeft gezien.

In het korte verhaal blijft er niets over van de oude, behalve de grafsteen van Henri Adam, pastoor van de parochie, die stierf op 2 juni 1748. En ook de twee klokken, gegoten in 1849 door Causard frères, in Tellin.
Een van hen vertrok op 31 maart 1944 naar Duitsland voor een zeer gevaarlijke trektocht. Ze keerde terug op 6 november 1945 zonder al te veel schade te hebben geleden.

De monolithische zuilen zijn opmerkelijk. Het koor heeft een driezijdige apsis en is gericht op het oosten, een symbool van de opstanding. De orgels dateren uit 1914.
Het meubilair, waaronder drie altaarstukaltaren, de preekstoel van de waarheid, de biechtstoelen, de communiebanken en de balustrade in het doksaal, zijn van eikenhout dat met zorg is gesneden door de heer Olivier Merveille.
De glas-in-loodramen dateren uit 1898 (I. Grosse-De Herde, uit Brugge).


De interieurrestauratie van 1947 accentueerde het cachet van religieuze eenvoud. Ondanks deze restauratie heeft de kerk, boven het middenschip, zeer dicht bij de toren, enkele sporen bewaard van de passage door het gewelf van een Duitser die op 15-2-1944 zelf wilde beseffen dat wapens noch vuurvaste waren verstopt op de zolder van het gebouw.

Bron: ferrieres.be

De klokkentoren werd bedreigend en werd in 2017 vervangen door een verbazingwekkende structuur in roestvrijstalen platen, ontworpen door de architecten Canevas-Greisch. Dit is de eerste stad waarvan de kerk een metalen klokkentoren heeft die uit één stuk bestaat.

Hoewel het de bedoeling was om het dak volledig plat te maken, zorgde deze oplossing ervoor dat het gebouw zijn karakteristieke roeping en silhouet kon behouden.

Relatief licht met zijn 24,5 ton sinds de oude klokkentoren 270 ton afvoer tijdens de ontmanteling. Bovendien veel goedkoper dan wanneer het nodig was geweest om de oude structuur te behouden.

Door het geïntegreerde kruis werd het geheel met een kraan op de toren gehesen en vervolgens stevig vastgezet in een betonplaat.
Localiser
km
0.3
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Dit monument waar een groot Jezusbeeld staat, werd in 1922 opgericht door de parochie van Ferrières, als erkenning voor wat er tijdens de Eerste Wereldoorlog werd gespaard.
Localiser
km
0.3
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Deze educatieve kalkstenen boerderij produceert boter, melk, ijs en kaas.
De architectuur is van het semi-gesloten type.
De geplaveide binnenplaats is toegankelijk via een portiek-duiventil uit de 18de eeuw.

Localiser
km
0.3
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Dit smeedijzeren kruis werd in 1840 opgericht aan het einde van de ijzerertswinning in de regio.
Localiser
km
0.5
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Langs de boerderij van het huis, gaat ons pad door weiden naar de vallei van de Lembrée.
Localiser
km
0.8
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Laatste velden alvorens het bos in te gaan, boven de Moulin de Ferrières.
Localiser
km
1
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Deze oude molen aan de Lembrée, gemaakt van gekalkt leisteenzandsteenpuin, is bedekt met een chèrbinzadel (zeer dikke leisteen in de vorm van een schaal).
Het werd in gebruik genomen in de 17de eeuw en heeft ze sinds de 2de Wereldoorlog stopgezet.
Localiser
km
1.2
Waarschuwing: u moet de hoofdweg ongeveer honderd meter naar rechts volgen en vervolgens linksaf.
Localiser
km
1.4

Le Herlot

Ferrières

Dit toponiem duidt een boef aan.
Localiser
km
1.4
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een houten kruis met een kleine zwarte gietijzeren Christus, op het kruispunt van drie paden.
Localiser
km
1.9
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een barbecueplek met picknicktafels.
Localiser
km
1.9
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een standpunt over de streek van Ferrières.
Localiser
km
2.5

Drî l’Hèrlo

Ferrières

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
We buigen hier naar rechts, iets voor de Croix Lamer die iets verderop ligt.
Localiser
km
2.5
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Dit hardstenen kruis is opgedragen aan de landelijke politieman Victor Lamer, die daar op 18 oktober 1928 om middernacht op 66-jarige leeftijd door een schot werd gedood.
Het kruis is iets verder dan de splitsing die we naar rechts moeten nemen.
Localiser
km
3
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
We slaan hier rechts af om over honderd meter op de hoofdweg te komen.
Localiser
km
3.1
We steken de N66 weer over op een nogal gevaarlijke plek. De rest van het pad is tegenover.
Localiser
km
3.5

Lognoul

Ferrières

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Dit gehucht dat zich uitstrekt over Ferrières wordt doorkruist door de Logne, een zijrivier van de Lembrée. Het werd ooit doorkruist door een lokale lijn die Comblain-la-Tour met Manhay verbond. Werd een Pre-Ravel genaamd de Transferrusienne.
Localiser
km
3.5
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Naar officiële website gaan
Dit occis-kruis dat oprijst in de dijk is opgedragen aan L. Eloi, die daar stierf op 22 september 1858.
Het wordt ook lokaal de Croix Collignon genoemd.

Volgens deze traditie zou het slachtoffer een van de broers Collignon zijn, verpletterd door zijn team op deze plek. Zijn andere simpele broer bleef gespaard en toen hij zich haastte om zijn moeder het nieuws te vertellen, had ze er spijt van dat het zijn slimmere broer was die bij het ongeluk omkwam.
Localiser
km
3.6
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Op Google Street View zien
Een kleine kapel in kalksteenpuin, gelegen op het kruispunt tussen Lognoul en Le Houpet. Het dateert uit 1897 en werd gebouwd door de smid Michel Chabot die in de buurt woonde.
Op de top van de gevel is een steen gegraveerd met een klein gebed:

O MARIE
CONCUE SANS PECHE
PRIEZ POUR NOUS
QUI AVONS RECOURS A VOUS

O MARIA
ONTWORPEN ZONDER ZONDE
BID VOOR ONS
WIE HEEFT U EEN TOEPASSING

Ze ontving de trofee van de vakbond voor toerisme en initiatief van Ferrières tijdens een kinderdagverblijfwedstrijd die plaatsvond in 1975.
Localiser
km
3.8
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een kleine loopbrug over de Ruisseau de Cherhalle die je kunt nemen om rechts het bos in te gaan.
Localiser
km
4
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Mooie bospassage onder een tunnel van sparrenbomen...
Localiser
km
4.2
U kunt voor de weg het pad rechts nemen om dit te vermijden.
Localiser
km
4.7
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Twee oude bakstenen drinkbakken gelegen langs de Chemin de la Fontaine.
Localiser
km
5
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Op dit kleine met bomen omzoomde plein met rustplaats, draai je helemaal naar rechts om naar het dorp Ferrières te gaan.
Localiser
De komst van de rit
km
5.4
gemeentehuis gemeenschapscentrum opmerkelijke gebouw fontein monument barbecue picknick gite natuurgebied oogpunt restaurant café supermarkt begraafplaats kapel kerk religieuse standbeeld kruis bruggen en rijwegen museum
CC BY 3.0 Auguste Linotte
Localiser
km
5.5
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een oud houten kruis van rogaties, wit geschilderd en niet langer Christus dragend.
Het kruis is iets verder dan de splitsing die we naar rechts moeten nemen.
Localiser
De andere wandelingen in de buurt
Het getal rechts van de startlocatie geeft de afstand weer vanaf deze wandeling.
11
wandelingen
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een luswandeling voor jonge en oude sporters (pro)
km
12.5
hard
Bezoek aan twee prachtige zijrivieren van de Aisne
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
5.1
medium
Een zicht van bijna 20 km richting Luik !
CC BY-SA 4.0 Cafedelyon
Een wandeling van de ene toeristische stad naar de andere (pro)
km
31
hard
De Ardennen in al zijn pracht
CC BY-SA 3.0 Jean Housen
Een leuke wandeling om te doen met peuters in de loopleeftijd (family)
km
1.5
easy
Kort ontsluitingscircuit
CC BY-SA 3.0 Jean Housen
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
4.5
medium
Rondom het Centrum voor Ontwaken voor de Natuur en Duurzame Ontwikkeling
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
7.6
medium
De hoogten van de Aisne en de Ruisseau du Pont-le-Prêtre
CC BY-SA 4.0 Rebexho
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
3.5
easy
Landelijke sfeer ten zuiden van Mahousseux
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
9.2
hard
Rond het Bos van Bernardfagne
CC BY-SA 3.0 Jean-Pol GRANDMONT
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
7.5
hard
Ontdek Vieuxville en zijn historische dimensie
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een wandeling die je loskoppelt op een positief geladen plek. Of het nu uit een religieus oogpunt komt of uit een bijzonder welwillende aard (family)
km
5.5
medium
In het hart van Mahoûsseux
CC0 Romaine
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
7.9
hard
Tussen weilanden, boomgaarden en bossen
De accommodatie in de buurt
1
vestiging
De accommodaties in de buurt
3
vestigingen
De kaarten
2
kaarten
Durbuy
Durbuy
De kleinste stad ter wereld in zijn natuurlijke omgeving
Ourthe van Melreux-Hotton naar Hamoir via Barvaux, Bomal, Logne, Sy en Verlaine. De Aisne de Blier aan de samenvloeiing met de Ourthe. De Val de la Lembrée met Ferrières en Vieuxville. Zonder de megalithische site van Wéris te vergeten.
Ferrières
Ferrières
De Ourthe van Durbuy tot Comblain-au-Pont
Goede weg !