mini-ardenne
menu
verbinding
mijn mand

Al mijn wandelingen bekijken

Mijn wandeling toevoegen

Mijn favorieten beheren
Mijn profiel zien

Mijn profiel beheren
×
Inloggen


×
Nog niet geschreven ?

Vergeten pass ?
Inschrijfformulier
3 x 8 =

Er wordt een e-mail naar dit adres gestuurd.
Het bevat een link waarop u kunt klikken om uw registratie te activeren.


×
Wachtwoord opnieuw instellen
Er wordt automatisch een e-mail gestuurd naar het adres waarmee u zich heeft geregistreerd.

Door op de link te klikken die erin staat, kunt u vervolgens een nieuw wachtwoord genereren.


×
×

Ontdek deze regio van top tot teen met tientallen combinaties van wandelingen die gepersonaliseerd kunnen worden op onze mini-Ardennenkaart!
Voeg toe aan winkelmandje
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)

De Grot van Lorette

La Grotte de Lorette
CC BY 3.0 Donar Reiskoffer

Wandel door de eeuwenoude zee van koralen !

Aan mijn favorieten toevoegen
De kenmerken van de rit
km
9.4
moeilijk
188
188
Gelegen in het hart van de Calestienne, is de regio Rochefort rijk aan geologische manifestaties die kenmerkend zijn voor kalksteenbodems.

De Calestienne is een geologische regio die wordt gekenmerkt door een groot aantal kalksteenformaties. Dit is de reden waarom er veel karstverschijnselen zijn (door de erosie van gesteenten die geleidelijk oplosten onder invloed van hydrochemische reacties): grotten, chantoirs (stromen die verdwijnen in de onderzeeër). gemalen door een beetje muziek uit te zenden en dan verder stroomafwaarts weer te verschijnen), natuurlijke bronnen genaamd fondris.
Vanuit botanisch oogpunt heeft zich in deze kalkrijke gebieden een heel bijzondere flora ontwikkeld.

Miljoenen jaren geleden was het de zee die deze plaatsen bedekte, voordat de continenten scherp afdreven om de vorm aan te nemen die we kennen.
In het nog steeds erg hete vulkanische klimaat van het primaire tijdperk van niet ver van 400 miljoen jaar geleden (Midden-Devoon), ontwikkelden koralen zich daar massaal en lieten ze enorme kalksteenafzettingen achter de zee trekt zich terug.

Deze geologische band is niet erg breed: hij strekt zich uit van slechts 2 tot 10 km. Aan de andere kant is het erg lang: 130 km !

Het begint achter de Franse grens (Mont de Baives) in de regio van Chimay en Couvin in Fagne-Famenne, in de Botte du Hainaut.
Het gaat verder in de regio Viroinval waar we de beroemde Fondry des Chiens vinden.
Het passeert vervolgens de punt van Givet, nabij de kerncentrale van Chooz.
Het bereikt dan de regio Rochefort waar zich veel grotten bevinden, waaronder de beroemde Grotte de Han en de Grotte de Lorette, die het onderwerp is van deze wandeling.
Daarna gaat het verder richting Marche, Hotton (Grot van 1001 nachten), Durbuy en Barvaux.
Daarna gaat het verder richting Remouchamps waar ook beroemde grotten zijn.
Eindelijk richting Louveigné waar de bekende vallei van de chantoirs zich bevinden, verspreid over het platteland nabij Aywaille en Sprimont.


Etymologisch gezien komt "Calestienne" van de Indo-Europese wortel "calc", wat limoen betekent (in het Latijn : calx, in het Germaans : kalk). Maar ook van het Germaanse woord "stein" dat steen betekent. Dus : kalksteen (kalkstein).


De wandeling begint daarom in Rochefort. Het verlaat de Lhomme-vallei via struikachtige paden om rechtstreeks naar de Grotte de Lorette te gaan.
Daarna volgt het de hoogten van de Lhomme op het platteland van Rochefort, met vrij uitzicht, voordat het afdaalt in de vallei van de Lhomme om Jemelle te komen likken.

De laatste twee kilometer vinden plaats op de Ravel van de oude lijn 150 om Rochefort te bereiken.

Deze lijn werd in 1879 in gebruik genomen, voornamelijk om industriële redenen, om de Basse Samber en de Franse Ardennen met elkaar te verbinden. Het begon in Tamines en eindigde in Jemelle, via Dinant, Houyet en Rochefort.
Het eerste deel naar Dinant werd de Molignée-lijn genoemd en het tweede deel van Dinant naar Jemelle de Lesse-lijn.
Het werd verlaten in 1978. De demontage werd voltooid in 1985. [/ h]
Het begin van de wandeling
CC BY 2.5 Jean-Pol Grandmont
De wandeling
km
0.8
km
0.9
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
OLV van Loreto werd door paus Benedictus XV uitgeroepen tot beschermheilige van de vliegeniers.
De legende die aan deze kapel is gekoppeld, is afkomstig van Josine de la Marck, gravin van Rochefort, die stierf in 1626.
Het koor zou een exacte reproductie zijn van het Heilige Huis in Nazareth.

Volgens de legende werd de zoon van Josine de la Marck, gravin van Rochefort, door een aap op het dak van het kasteel weggevoerd. Bevroren van angst smeekte ze toen Onze-Lieve-Vrouw van Loreto om levend te worden gemaakt en beloofde ze een kapel te bouwen die aan haar was gewijd als hij eruit zou komen. Wat gebeurt er !
km
1
CC BY 3.0 Donar Reiskoffer
Deze grot maakt deel uit van het Domein van de Grotten van Han. Het heeft de bijzonderheid dat het vrij verticaal is, in tegenstelling tot veel grotten in België die zich bij voorkeur horizontaal ontwikkelen.
De tocht van ongeveer een uur tot anderhalf uur daalt af door grote rotsblokken en leidt, 60 meter onder de grond, naar een grote kamer genaamd "de sabbatkamer".
Hier stijgt de gids op met een kleine heteluchtballon terwijl er een klank- en lichtspel plaatsvindt. Deze techniek was door de voorlopers gebruikt om de hoogte van de kamer te meten.
Voor degenen die meer willen weten, presenteert een klein museum in de "Val d’Enfer" het werk van wetenschappers die de bewegingen volgen die de kalksteen beïnvloeden waarin de Grotte de Lorette werd gegraven en biedt een nieuwe film "Videokarst », Over tektonische verschijnselen.
km
1.9
Geplaatst op vierkante platen in een klein stenen park op de hoek van de straat, is dit kruis gemaakt van gehouwen steen. Prachtig panorama richting Rue Haie Legaisse.
km
6.7

Jemelle

Rochefort

opmerkelijke gebouw picknick kerk station
CC BY 2.5 Jean-Pol GRANDMONT
In dit dorp komen twee rivieren samen: de Lomme en de Wamme. Het wordt bediend door de spoorlijn via lijn 43 en het station blijft belangrijk.
Jemelle is een verkleinwoord van het Germaanse woord "Gamunda" dat mond, samenvloeiing betekent. En inderdaad! De Lhomme en de Wamme ontmoeten elkaar daar.


" Een legende verklaart ook zijn naam! "

Volgens de legende sprak de dochter van de heer van Rochefort de wens uit om alle plaatsen te dopen die ze tijdens haar reis door hun land tegenkwam. Aangekomen bij de samenvloeiing van de Lomme en de Wamme, zagen de twee verheven reizigers de twee "tweeling" rivieren, die vreugdevol stroomden en zich in elkaars armen wierpen. Het kleine meisje stapte uit de koets en hoorde plotseling een harmonieuze stem uit de golven opstijgen, die zei: "Ik vermenig me". Vol bewondering rende ze naar haar vader en zei: "We zullen hem bellen: ik zal me bemoeien." Het werd later Jememelle geschreven. En ten slotte heeft de griffier, die dit woord waarschijnlijk te lang vond om op te schrijven, het ingekort. Sindsdien schrijven we Jemelle.

Jemelle was in de meest afgelegen tijden een belangrijk neolithisch station in grotten die door de Wamme werden gegraven.

Veel later, in de Romeinse tijd, werd deze plek gekenmerkt door de nabijheid van twee belangrijke Romeinse wegen (Reims / Keulen en Trèves-Bavai). Dit feit zou, naast de rijkdom van de grond en de strategische ligging, de oprichting verklaren van de Gallo-Romeinse villa van Malagne, door sommigen gezien als een keizerlijke residentie toen Trier de hoofdstad van het rijk was.

Jemelle kende een sterke expansie, zeker door de exploitatie van steengroeven en hun afgeleide producten, maar vooral door de oprichting van een station en ateliers op de lijn Namen-Aarlen in de tweede helft van de 19de eeuw. .

Toen Jemelle onder de parochie van On viel, dus vóór 1859, was er alleen een kleine kapel met een rieten dak. Het was in 1859 dat Jemelle een parochie werd en de bouw van de Sainte-Marguerite-kerk begon. Het werk begon in het jaar 1865. Tijd en oorlogen hebben dit gebouw niet gespaard. Na de Tweede Wereldoorlog zal het gedurende tien jaar (van 1944-1954) ontoegankelijk zijn voor het publiek, daarna vergroot worden door de toename van de bevolking en vervolgens hersteld in 1984-85. De heilige Marguerite, de patroonheilige van deze parochie, wordt vooral aangeroepen door toekomstige moeders.

Bron : rochefort.be
km
8.7
Het belangrijkste kenmerk van deze grot is de grootte van de veranda die uitkomt op een galerij. De Lhomme werd daar verzwolgen vóór de aanleg van de spoordijk in 1880, maar het water kan er nog steeds komen tijdens overstromingen.
De komst van de rit
km
9.3
boekhandel gemeentehuis politie privé kasteel picknick hotel kampeerterrein natuurgebied grot supermarkt restaurant kerk privé abdij kapel kruis ruïnes te bezoeken bezoekbare grot attractiepark
CC BY 2.5 Jean-Pol Grandmont
De andere wandelingen in de buurt
Het getal rechts van de startlocatie geeft de afstand weer vanaf deze wandeling.
2
wandelingen
CC BY 3.0 Jean-Pol GRANDMONT
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
5.5
easy
Een korte rondleiding door het landgoed
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een wandeling van het ene station naar het andere (pro)
km
13.5
medium
La Lhomme en enkele van zijn oostelijke zijrivieren.
De accommodaties in de buurt
6
vestigingen
De accommodaties in de buurt
6
vestigingen
De kaart
1
kaart
Rochefort
Rochefort
Goede weg !